Skab dit ideelle arbejdsliv med design thinking

\"\"

Albert Einstein, hvis relativitetsteori ændrede vores grundlæggende forståelse af universets opbygning, må siges at være rimeligt god til at tænke ud af boksen. Han sagde:

”Man kan ikke løse et problem med den samme form for tænkning, som skabte det.”

At tænke i nye løsninger er selve essensen i design thinking. Så hvis du er midt i processen med at finde nyt job og måske sågar i gang med at designe dit ideelle arbejdsliv, så kan metoder, processer og tænkemåder fra design thinking gøre dit arbejde virkeligt inspirerende, kreativt og lærerigt. Det skal vi se nærmere på i denne artikel.

Du skal tænke som en designer

At generere nye løsninger på et givent problem er en helt almindelig menneskelig færdighed, der ikke kræver et ekstraordinært talent. Du har allerede evnen til at frigøre dig fra konventionel, logisk tænkning, og den evne til kreativitet skal vi nu have frem i lyset.

Lige et par ord om kreativitet

I daglig tale er kreativitet en betegnelse for evnen til at skabe noget, som er nyt, originalt og overraskende. Kreative mennesker er typisk kendetegnet ved at de er åbne for indtryk, fleksible, nysgerrige, engagerede, højt motiverede, udholdende og målbevidste. Netop disse personlighedstræk er vigtige at finde frem i sig selv, når man skal finde nye veje i sit arbejdsliv. Så vi leger med disse elementer i denne øvelse.

Crazy 8

En af de metoder design thinkers benytter, når de skal aktivere deres kreativitet og tænke HELT ud af boksen kaldes ”Crazy 8”. Formålet med denne metode er at strække dine tanker, så du finder frem til de helt skæve – og dermed nye – løsninger. 

Når du skal tænke frit, er det vigtigt at du ikke lader dig begrænse af, hvad der realistisk kan lade sig gøre – glem alt om økonomi, logik, tyngdekraft og andre ting, som bremser dit tankeflow. Det gælder om ikke at dømme eller kritisere dine ideer, men bare lade dem flyde frit. En ’dårlig’ idé kan hurtigt inspirere dig til en god – og så var den jo ikke dårlig.

Pointen i øvelsen er netop at gå efter de skæve vinkler og åbne dit sind. Så ender du forhåbentligt med nogle nye ideer og input, som du ellers ikke havde fået øje på.

Crazy 8 handler om at bryde med det, du ”plejer at gøre”, og derfor skal du tegne. ”Men jeg kan ikke tegne!”, siger du måske. Bare rolig! Tændstikmænd og noget, der ser ud, som om du har tegnet det, mens du kørte over brosten, er PERFEKT. Det vigtige er selve tankeprocessen og det, at opgaven i Crazy 8 skal løses på så kort tid, at du ikke rigtig har tid til at stoppe dig selv. 

Det er vigtigt at huske, at dine første ideer ikke behøver at være gode. Denne øvelse handler om at få den indre kritiker til at holde mund og give dine kreative impulser plads til at blomstre. 

Sådan gør du:

1. Tag et blankt ark A4-papir. Fold det på midten tre gange, så du får i alt otte lige store rektangulære felter, når arket ligger foran dig i bredformat.

\"\"

2. Sæt et stopur på 1 minut.

3. Skitsér en ide til et job eller arbejdsliv, du ville kunne bestride og trives med i hver af de otte rektangler – du har et minut til hver tegning.

4. Når alarmen lyder, skal du stoppe arbejdet med det samme og gå direkte videre til næste rektangel. Nyt job, nyt arbejdsliv. Rapid fire, go!

5. Gentag processen til alle otte felter er udfyldt med skitser/tegninger.

6. Træk vejret og udvælg nu de 2-3 bedste ideer til nye mulige karriereveje. Vælg de ideer, der giver dig energi og livsappetit, samtidig med, at der er en reel chance for, at de kan realiseres, og at du kan tjene penge på dem.

\"\"

Beskriv som afslutning på øvelsen de 2-3 udvalgte ideer i flere detaljer og sørg for, at det bliver så detaljeret og konkret som muligt. Hvem ved? Måske har du nu åbnet den første spæde passage til lige præcis det ideelle arbejdsliv, du gerne vil have? 

Prøv det! Det tager kun 10 minutter plus den tid du vælger at lægge i den detaljerede beskrivelse af dine bedste idéer.

Gennem denne type design thinking-øvelse, hvor man skal noget så uvant (for de fleste af os), som at tegne i stedet for at skrive, bryder du med dine traditionelle tankemønstre, adfærd og følelser. 

Det kan gøre det lettere at tænke nye tanker i forhold til dit arbejdsliv – uanset om dette viser sig at være en variant af dit eksisterende arbejdsliv, eller om du skal gå helt nye, banebrydende, aldrig-set-før veje, som omlægger hele dit liv. 

Similar Posts