Syv gode råd til ledere, der vil skifte branche

Coronakrisen har haft konsekvenser på mange niveauer. For mange er et brancheskifte næste skridt. Men hvordan skifter man branche?

\"\"/

Råd #1: Jobsøgning starter (næsten) altid med en kompetenceafklaring 

Uanset om du står overfor et brancheskifte eller blot søger nyt job i almindelighed, så er det altid en god ide at starte med af få et overblik over dine personlige og faglige kompetencer. At lave en kompetenceprofil er særligt afgørende, når du står over for et brancheskifte, fordi du dermed sætter ord på din evne til at omsætte din viden, færdigheder og erfaring til konkrete handlinger også i en ny branche. Du bør afdække både dine personlige og faglige kompetencer. 

Personlige kompetencer 

Dine personlige kompetencer er bestemt af dine menneskelige egenskaber, dine personlige erfaringer, dine holdninger, din selvforståelse og din selvindsigt. Personlige kompetencer kan fx være, at du er god til at lytte, socialt stærk, udadvendt, åben osv.

Faglige kompetencer 

Dine faglige kompetencer er bestemt af din uddannelse og dine erfaringer fra både job og fritidsinteresser og kan fx være ting som strategiudvikling, ledelse og organisation. 

De fleste af os er lidt blinde på vores egne evner. Vi tager det for givet, at vi bare er god til de ting, vi er gode til, og i optegnelsen af os selv, glemmer vi ofte at få det hele med. Det kan være svært at se sig selv udefra, så et ekstra tip er at få hjælp af en, som ser dig med ”friske øjne” – en god ven eller en professionel karrierecoach kan hjælpe, når du skal afdække dine kompetencer.

Husk vinklingen i dit skriftlige ”salgsmateriale”

Når du skal sælge dig selv til en ny branche, skal du fremhæve alle de kvalifikationer og erfaringer, som er relevante for et job i den nye branche. Du skal ligeledes tilpasse dit CV – også her skal du altså sørge for at fremhæve de kvalifikationer og erfaringer, der peger hen mod jobbet i den nye branche. 

Husk med andre ord at bruge et ordvalg, som folk kan forstå uanset branche – fagjargon og almindelige fag-forkortelser skal du forklare eller skrive helt ud, fordi du ikke kan antage, at andre er bekendte med dem. 

Du kan med fordel være ret konkret i forhold til at vise, hvordan din primære uddannelse, efteruddannelser, erfaring og kurser har givet dig viden og indsigter, som du gennem tiden har oversat til faglige og personlige kompetencer, for disse vil typisk være relevante, uanset branche.

Råd #2: Identificer kompetencegabet

Denne artikel er en del af en artikelserie udgivet i samarbejde med Danmarks største jobportal, StepStone/Jobindex.dk. Læs resten af artiklen her og få de resterende 6 gode råd, der forhåbentligt kan hjælpe dig med at lave et succesfuldt brancheskift. Eller se evt. vores uddybende video ved at klikke her og scrolle ned i bunden.

Similar Posts